Prinsessa Ruusunen hurmaa Rämsöössä

Vesilahden kunnan pienessä Rämsöön kylässä tehdään jälleen ihmeitä.
Lumoava satu Prinsessa Ruususesta on ihastuttavaa koko perheen teatteria: korkeatasoista ja viimeistä piirtoa myöten huolellisesti tehtyä.
Harvoin näkee edes ammattiteattereiden satunäytelmissä niin upeaa lavastusta ja puvustusta kuin nyt. Jopa orkesteri soittaa hovipuvuissa.
Rämsöön kesäteatterin Prinsessa Ruusunen on ihastuttavaa koko perheen teatteria. Nimiosassa nähdään Iida Ollinpoika (keskellä).

Rämsöön kesäteatterin Prinsessa Ruusunen on ihastuttavaa koko perheen teatteria. Nimiosassa nähdään Iida Ollinpoika (keskellä).

Jo kävely Rämsöön kesäteatteriin virittää odotukset. Kiemurteleva kaunis polku metsän halki on koristeltu punaisilla ruusuköynnöksillä. Perillä odottaa hämmästyttävä näky: komea linna. Pian pienet näyttelijät saapuvat lavalle ja huutavat: ”Korvat kiinni, viimeinen soitto.”
Näytelmän alussa vilkas ja vikkeläkielinen  palvelustyttö Serafiina iloitsee uuden prinsessan syntymisestä ja ilmaisee tämän olevan vaaleanpunainen kuin pieni possu. Kokki Gordon yrittää torua häntä, mutta onnellinen kuningas ja kuningatar sanovat hyvän uutisen kuuluvan kaikille. Pian järjestettäisiin prinsessan kunniaksi suuret juhlatkin. Niihin kutsutaan hyvät kummit Ilotar, Tuuletar ja Hengetär. Pahaksi onneksi kuningaspari jättää kutsumatta Pahattaren, mutta tämä saapuu kuitenkin paikalle. Hän noituu prinsessan niin, että tämä saisi värttinän piston käteensä 16-vuotipäivänään ja vaipuisi kuoloon. Hyvä haltija saa kuitenkin muutettua taikaa niin, ettei prinsessa kuole vaan vaipuu uneen, josta hänet herättää vain aidon rakkauden suudelma.
Vanhemmat varjelevat Prinsessa Ruususta yötä päivää, eikä hän pääse koskaan ulos linnasta ilman vartijaa. Prinsessa keksii itse konstin ja vaihtaa pukua Serafiinan kanssa. Salaisen metsäretken aikana prinsessa tapaa prinssin, joka luulee häntä palvelustytöksi. Prinssi rakastuu ensi silmäyksellä.
Syntymäpäivänään prinsessa menee linnan torniin sovittamaan valmistuvaa juhlapukuaan, jota valmistaakin Pahatar. Pahatar saa Ruususen koskemaan värttinään, ja tämä saa haavan käteensä. Samalla prinsessa ja koko hovin väki vaipuvat uneen. Onneksi rakastunut prinssi saa vihjeen ja saapuu pelastamaan prinsessaa. Kaikki päättyy onnellisesti, ja lopuksi juhlitaan nuoren parin häitä ja lauletaan: ”Katsokaa, oi katsokaa, nyt kuinka rakkaus voittaa saa…”

Luontevia ja taitavia näyttelijöitä

Rämsöössä usein ohjannut Rami Saarijärvi on onnistunut erinomaisesti ohjauksessaan. Näyttelijät ovat luontevia ja taitavia aivan nuorimpia myöten. Saarijärvi on onnistunut saamaan esitykseen myös paljon huumoria, joka usein tämän näytelmän tulkinnoista puuttuu. Ylimpänä pitää hauskuutta yllä kokki, jolta riittää mielikuvituksellisia haukkumasanoja palvelustytölle, kuten ”sinä senkin veripalttu”, ”homejuusto” ja moni muu.
Iida Ollinpoika on ihastuttavan kaunis ja hyväluontoinen prinsessa. Pekka Ojansivu ja Nina Oikarinen hänen vanhempinaan ovat aidosti kuninkaallisia eleitään myöten, kuten heidän vieraansa herttua (Jaska Levo) ja herttuatarkin (Anniina Lehtimäki). Prinssi on lapsena  (Aaro Ollinpoika) vilkas ja vikkelä mutta rauhoittuu ja seestyy kasvaessaan (Ilmari Marttila).
Anna Viikarin palvelustyttö Serafiina on esityksen ilopilkku,  kuin herhiläinen. Sisko Saikan kokki Gordonilla riittää sisua ja ilmeikästä kieltä vaikka muille jakaa. Kalevi Alkio on tarkka vartija ja Aaro Ollinpoika pikku-vartija. Emmi Ollinpoika, Senja Yli-Jarkko ja Meri Juomoja ovat Ilottarena, Tuulettarena ja Hengettärenä viehättäviä hyviä haltijoita. Iina Ruutiainen osaa olla Pahattarena juuri niin pelottava ja ilkeä kuin pitääkin. Aliisa Qwick, Pinja Salminen ja Anna-Emilia Sorvoja tekevät kätyreinä hyvää työtä.

Satunäytelmä koko perheelle

Tärkeä osa esitystä on elävä orkesteri. Hovisoittajina aidoissa, upeissa puvuissa ovat Mika Hakala (haitari) Raimo Järvelä (saksofoni ja kitara),  Anni Ruutiainen (viulu ja kilkuttimet) sekä Mari Ollinpoika (huilu).
Orkesteri soittaa erinomaisesti ja tekee välillä hauskoja heittojakin. Kun hoviväki alkaa nukahdella, orkesterista kuuluu vienosti ”Nukkumatti, nukkumatti lasten…” Musiikin sävellys on Erkki Melartinin ja Rauni Rokan.
Reetta Kerkola-Ruutiaisen ja Maija-Riitta Juomojan puvustus on huipputyötä ja saa aikaan aidosti kuninkaallisen tunnelman. Pekka Ojansivun suunnittelema ja hänen yhdessä Erkki Tarvaisen, Jaska Levon, Kalevi Alkion, Pirkko Haaviston ja työryhmän kanssa valmistamansa lavastus on hämmästyttävän upea korkeine linnoineen.
Iina Ruutiaisen maskeeraus ja Anu Peltoniemen tanssien koreografia tukevat oivallista kokonaisuutta. Tarpeisto on Kaarina Louhen, Mari Ollinpojan ja työryhmän käsialaa.
Kokonaisuutena Rämsöön kesäteatterin, Vammalan teatterin ja Teatteri Kurjen yhteistuotantona syntynyt Prinsessa Ruusunen on niin korkeatasoinen  ja hyvin tehty koko perheelle sopiva satunäytelmä, että sitä voi suositella kaikille
+++++
Suonojärven kauniissa rantamaisemissa näytelmä esitetään vielä perjantaina 9. elokuuta kello 19 ja lauantaina 10. elokuuta kello 15.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?