Rantajätkien toimitalolla raikaa taas rokki

Ylöjärveläinen kulttuuri- ja musiikkiyhdistys Rantajätkät on saanut studioprojektinsa päätökseen. Studion rakentaminen oli uuden toimitilahankkeen viimeinen vaihe, ja siihen osallistui taloudellisesti myös Kantri ry sekä ELY-keskus.
Rantajätkien uutuuttaan hohtavassa äänitysstudiossa on ennätetty jo purkittaa lähes kokonainen levyllinen musiikkia. Studion äänentoistosta vastaavat Suomessa käsityönä tehdyt Genelec-merkkiset kaiuttimet.

Rantajätkien uutuuttaan hohtavassa äänitysstudiossa on ennätetty jo purkittaa lähes kokonainen levyllinen musiikkia. Studion äänentoistosta vastaavat Suomessa käsityönä tehdyt Genelec-merkkiset kaiuttimet.

Rantajätkien studiolla on pitkät perinteet. Vuonna 1991 muunnettiin äänitysstudioksi vanhan Rokpalatsin, Koulupuisto 1:n ulkorakennus, jossa aiemmin sijaitsivat sauna sekä autotalli.
Kaupunki kustansi studioon tarvittavat rakennusmateriaalit, ja Rantajätkät ry hoiti käytännön työn. Studioon hankittiin Eppu Normaalin vanha miksauspöytä ja studiosta saaduilla tuloilla päivitettiin laitearsenaalia ajankohtaisemmaksi.
Demostudiosta
purkutyömaaksi
Koulupuisto 1:n studio oli 1990- ja 2000-luvulla tunnettu. Siellä tuotoksiaan tallensivat lukuisat aikansa aloittelevat bändit pääasiassa edullisen hintatason vuoksi.
Rantajätkien studiolla äänitettiin radioiden mainospätkiä, Kultainen hanuri -karsintakilpailunauhoja sekä monen nuorisobändin demoja – joista mahdollisesti tuli myöhemmin jotakin.
Toimitalo oli kaupungilta vuokralla aina vuoteen 2006 saakka, kunnes kaupunki ilmoitti, että Rokpalatsi studioineen häviää maailmankartalta seuraavan kahden vuoden aikana kaavamuutoksen vuoksi.
Talo purettiin kuitenkin vasta vuoden 2009 aikana. Uudelle toimitalolle löydettiin sopiva tonttimaa Toimintatieltä Elovainion kupeesta, ja talon rakentamiseen haettiin rahoitusta menestyksekkäästi Kantri ry:stä – talon rakentaminen kävi yhä ajankohtaisemmaksi.

Talkootyön voimaa, hartiatyötä roimaa

Uuden Rokpalatsin studion mikrofonikalustoa päivitettiin ajanmukukaisemmaksi sekä laadukkaammaksi.

Uuden Rokpalatsin studion mikrofonikalustoa päivitettiin ajanmukukaisemmaksi sekä laadukkaammaksi.

Toimintatien toimitila on lähes kokonaisuudessaan talkootyön hedelmää. Yhdistyksen jäsenten ammattitaitoa on hyödynnetty kaikilla mahdollisilla osa-aloilla suunnittelusta toteutukseen.
Uuden toimitalon rakentaminen alkoi vuoden 2008 toukokuussa, ja talon päädyn treenikämpissä soittivat ensimmäiset bändit jo vuoden 2009 joulukuussa.
Rakennushankkeen ensimmäinen vaihe oli valmis alkuvuodesta 2010, ja sitä seurasi vanhalta toimitilalta periytyneen studion henkiin herättäminen.
Studion rakennusprojektille anottiin tukea niin ikään Kantri ry:stä, ja osarahoitus onnistuttiin saamaan. Studion rakentaminen aloitettiin vuoden 2011 aikana, ja loppuvuodesta 2012 studio oli hienosäätöä vaille valmis.
Rakennusprojekti vaati muutaman miehen puuharyhmältä paljon, ja töitä studiolla tehtiin, kun muut työt antoivat myöten. Lisäksi Rantajätkät ry:n oma toiminta vuosittaisine tapahtumineen viivästytti studion valmistumista.
Tämän vuoden tammi–helmikuussa studiossa tehtiin akustiikkapaneloinnit, kapeelointitöitä sekä asennettiin vanhasta studiosta evakuoitu Genelec-äänentoistojärjestelmä. Vanhan studion laitteistoa on hyödynnetty parhaan mukaan, mutta uutta laitteistoakin on toki hankittu osin Kantri ry:n tuen avulla.

Studioprojektin puuhamies

Mikko Nyman on varsinainen Rantajätkä-aktiivi. Hän on ollut tiuhaan mukana treenikämppien ja nyt studion rakentamisessa. Nyman tekee päivätyökseen äänentoistohommia, joten studiossa puuhaaminen on hänelle luonnollista.
Nyman kertoo, että projektissa mukana olevat henkilöt ovat myös äänentoistoalalla tai ainakin siihen harrastuneita.
– Rakennustöissä on ollut helppoa olla mukana, kun työryhmässä on niin rakennus- kuin elektroniikka-alan ammattilaisia mukana, Nyman toteaa.
Vaikka studio on ollut valmiina vasta kotvan aikaa, on siellä ennätetty äänittää jo lähes yksi kokonainen levy. Tulikasteen studio sai, kun Nyman työsti Rockwalli-yhtyeen ensimmäistä pitkäsoittoalbumia Toimintatien studiossa.
– Studio valmistui otolliseen aikaan, kun Rockwallin levyn äänitykset olivat käynnissä. Rantajätkien studiossa äänitimme levylle kitara-, rumpu- ja lauluraitoja, Nyman valottaa.

Nuorten ja aloittelevien studio

Mikko Nyman viimeistelee tamperelaisen Rockwalli-yhtyeen debyyttialbumia Rantajätkien studiossa.

Mikko Nyman viimeistelee tamperelaisen Rockwalli-yhtyeen debyyttialbumia Rantajätkien studiossa.

Yhdistyksen mottona on edistää luovaa ja omintakeista nuorisokulttuuria. Studionkin voi katsoa kuuluvan osaksi tätä tarkoitusta.
Studio  on tarkoitettu etupäässä nuorten bändeille demostudioksi, jossa he voivat nimellistä korvausta vastaan äänittää omia hengentuotteitaan ja mahdollisesti edetä musiikkiurallaan.
Studion kalusto vastaa tämän päivän vaateita ja on samalla laadukas. Uuteen studioon hankittiin uusi tietokone – myös mikrofonivalikoimaa laajennettiin.
Rantajätkien studiolla on mahdollista äänittää omatoimisesti sekä myös äänittäjän kanssa. Studion käyttöjärjestelmä on kuitenkin yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi.

Jere Paldanius

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?